Ο κορονοϊός εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής των ατόμων, δηλαδή μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (περίπου 2 μέτρα). Άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα, μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Οι επιστήμονες αναλύουν καθημερινά δεδομένα για το πως εξαπλώνεται ο COVID-19 και την σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.

  • Ο κορονοϊός εξαπλώνεται πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο

Πόσο εύκολα ένας ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μπορεί να ποικίλει. Ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 φαίνεται να εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά από τη γρίπη, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όσο η ιλαρά, που αποτελεί έναν από τους πιο μεταδοτικούς ιούς για τον άνθρωπο.

  • Ο κορονοϊός μεταδίδεται συνήθως μέσω της στενής επαφής

Άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ή έχουν άμεση επαφή με κρούσμα κορονοϊού, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Οι λοιμώξεις εμφανίζονται κυρίως μέσω έκθεσης σε αναπνευστικά σταγονίδια. Όταν τα άτομα με κορονοϊό βήχουν, φτερνίζονται, τραγουδούν, μιλούν ή αναπνέουν παράγουν αναπνευστικά σταγονίδια. Τα αναπνευστικά αυτά σταγονίδια προκαλούν την λοίμωξη, όταν εισπνέονται ή εναποτίθενται στο στόμα ή τη μύτη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι υπό ορισμένες συνθήκες, τα άτομα με COVID-19 φαίνεται να έχουν μολύνει άλλους που βρισκόντουσαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 6 μέτρων. Αυτές οι μεταδόσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλειστούς χώρους, χωρίς επαρκή αερισμό.

Τα αναπνευστικά σταγονίδια μπορούν να μολύνουν, ακόμα, επιφάνειες και αντικείμενα. Είναι πιθανό ένα άτομο να μολυνθεί από τον COVID-19, αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει πάνω του τον ιό και εν συνεχεία ακουπόντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

  • Ο κορονοϊός σπάνια εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων

Φαίνεται ότι ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί από τους ανθρώπους στα ζώα σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι επιστήμονες γνωρίζουν έναν μικρό αριθμό κατοικίδιων παγκοσμίως, που μετά από στενή επαφή με άνθρωπο με κορονοϊό, μολύνθηκαν από τον ιό COVID-19.

Από την άλλη, ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού από τα ζώα στους ανθρώπους θεωρείται χαμηλός.

  • Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να επιβραδύνετε τη μετάδοση:

  • Μείνετε τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά από τους άλλους , όποτε είναι δυνατόν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με μάσκα όταν είστε γύρω από άλλους. Αυτό συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης τόσο με στενή επαφή όσο και με αερομεταφερόμενη μετάδοση.
  • Πλύνετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό. Εάν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ.
  • Αποφύγετε τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους και βεβαιωθείτε ότι οι εσωτερικοί χώροι αερίζονται σωστά. Γενικά, το να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και σε χώρους με καλό εξαερισμό μειώνει τον κίνδυνο έκθεσης σε μολυσματικά αναπνευστικά σταγονίδια.
  • Μείνετε σπίτι και απομονωθείτε από όλους όταν αρρωσταίνετε.
  • Καθαρίστε τακτικά και απολυμάνετε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά.

 

Το COVID-19 θεωρείται ότι εξαπλώνεται κυρίως μέσω στενής επαφής από άτομο σε άτομο, μεταξύ άλλων μεταξύ ατόμων που βρίσκονται

κοντά στο άλλο. Άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επαναμόλυνσης με COVID-19 αλλά είναι σπάνιες . Μαθαίνουμε ακόμα για το πώς εξαπλώνεται ο ιός και τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί.

Αυτή η καθοδήγηση βασίζεται σε αυτό που είναι γνωστό επί του παρόντος σχετικά με τη μετάδοση του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19 ). Το COVID-19 είναι μια αναπνευστική ασθένεια που μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο, ειδικά μεταξύ ατόμων που βρίσκονται κοντά στο άλλο. Άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Η εφαρμογή αυτής της καθοδήγησης μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή έκθεσης στο χώρο εργασίας στο SARS-CoV-2 σε περιβάλλοντα μη υγειονομικής περίθαλψης .

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην πρόληψη και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 στο χώρο εργασίας

Οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι για την παροχή ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού χώρου.

Λάβετε μέτρα εάν υπάρχει υποψία ή επιβεβαίωση υπαλλήλου ότι έχει COVID-19.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να κλείσετε τις εγκαταστάσεις σας.

Aπολύμανση του χωρου για να ελαχιστοποιήσετε το ενδεχόμενο έκθεσης άλλων εργαζομένων σε αναπνευστικά σταγονίδια.

Δεδομένου ότι το COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί από αυτούς που δεν έχουν συμπτώματα, οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να αξιολογήσουν και να θεσπίσουν ελέγχους σύμφωνα με την ιεραρχία ελέγχων για την προστασία των υπαλλήλων τους και των μελών του κοινού.

Εάν υπάρχει υποψία ή επιβεβαιωθεί ότι ένας άρρωστος υπάλληλος έχει COVID-19, ακολουθήστε τις οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης του.